Trauma

Een trauma herkennen we meestal vanwege het begin met een heftige gebeurtenis. Tegenwoordig wordt trauma niet meer zozeer gekoppeld aan een heftige levensgebeurtenis, maar meer aan wat je innerlijk doet met een gebeurtenis of omstandigheid die in je omgeving plaats vindt. Als je die gebeurtenis niet op een goede manier verwerkt en je vervolgens niet meer zoals gebruikelijk kunt functioneren dan ga je je meestal zonder dat je dat zelf door hebt bijzonder gedragen omdat je de gebeurtenis geen plek kunt geven.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan kinderen die tijdens de 2e wereldoorlog een ouder hebben verloren. Naarmate deze mensen ouder worden, openbaart hun oorlogstrauma zich bijvoorbeeld door verbale aggressie zonder dat daar direct een aanleiding voor lijkt te zijn.

Daarom is het zo belangrijk dat je een trauma goed verwerkt en dat kan bijna niemand in zijn of haar eentje. Ik ben er om je te helpen. Neem in ieder geval contact met mij op en vertel je verhaal. Dat lucht al enorm op en is het begin van je verwerking.

De valkuil; hoe reageert je lijf?

Het lijkt alsof je nergens last van hebt. Alleen bevinden alle traumatische ervaringen zich dieper, het kan nog steeds veel bij je losmaken, de herinneringen liggen namelijk opgeslagen in je onderbewustzijn. Ineens kan het bij je losbarsten en komt alles weer naar boven. Je slaapt slecht, je bent boos, maar ook erg verdrietig en kunt je ook onveilig voelen.

Al met al heb je minder grip op hoe jij je gedraagt, gevoelens gaan met je aan de haal. Maar sluipenderwijs kan ook: je voelt je op steeds meer plekken en situaties niet meer op je gemak, terwijl je geen idee hebt wat daar nou mis is. Je hebt het gevoel dat je niet meer in balans bent.

Veiligheid en vertrouwen herstellen

Wat tijdens de therapie belangrijk is, is dat jij je op je gemak voelt. Dat jij je veilig voelt. Dit zorgt ervoor dat we samen aan de slag kunnen, en zo kunnen werken aan het herstellen van vertrouwen.

Vervolgens gaan we op zoek naar het trauma. Soms weet je wat het is maar net zo vaak ben je het je niet bewust. Omdat je brein het ‘verstopt’ heeft om je te beschermen tegen de pijn.

Neem contact met mij op
Bel mij of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag.