Dwanggedachten

Dwanggedachten kunnen erg beangstigend zijn. Als je leven wordt beheerst door dwangmatige gedachten en handelingen kan dit bovendien grote impact hebben op je functioneren. Vrijwel iedereen heeft wel de onbedwingbare neiging om terug naar binnen te gaan om bijvoorbeeld te checken of het gas wel echt uit is. Maar als dit soort gedachten zo dwangmatig worden dat je niet meer normaal kunt functioneren dan is therapie vaak de enige mogelijkheid om te proberen hier een eind aan te maken.

Hoe ontstaan dwanggedachten?

Dwanggedachten kunnen op ieder moment in je leven ontstaan. Soms zijn ze het gevolg van een traumatische gebeurtenis. Stel dat je ooit brand hebt gehad in je woning, of er is bij je ingebroken. Dan kan de gedachte ontstaan dat dit weer gebeurt. Dit kan enorme angst geven, maar ook de drang om steeds weer opnieuw te controleren of de deuren op slot zijn, of de ramen wel dicht zijn, of het gas uit is en of je nu niet echt ergens in huis een brandlucht ruikt. Maar dwanggedachten kunnen ook spontaan ontstaan. De dwang om een bepaalde handeling een voorgeschreven aantal keren te doen, of diverse handelingen die perse in een bepaalde volgorde moeten worden uitgevoerd, want zo niet dan gebeurt er iets vreselijks. Als dwanggedachten een dergelijk ernstige vorm aannemen kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren.

Wanneer weet je dat je dwanggedachten hebt?

Er is sprake van dwanggedachten als je de zaken die in je hoofd opkomen niet meer kunt negeren. Als je denkt ‘Ik moet nu dit doen, anders gebeurt er dat’, terwijl je weet dat het onzin is, maar je geeft toch toe aan deze gedachten dan is er sprake van dwanggedachten. Als dit een enkele keer voorkomt is het wellicht niet zo’n probleem. Maar als je voortdurend geconfronteerd wordt met dergelijke dwanggedachten dan kan dit je leven dusdanig gaan beheersen dat je niet meer normaal kunt functioneren. In zo’n geval kan therapie helpen om te invloed van deze dwangmatige gedachten te laten verdwijnen of in ieder geval afnemen.

Laat je leven niet beheersen door dwanggedachten

Als dwanggedachten je leven beheersen en je wilt hier iets aan doen, onderneem dan actie. Neem gerust contact met mij op en maak een afspraak. Doe je verhaal zodat we samen kunnen bekijken welke therapie kan helpen om van je dwanggedachten af te komen. Het kan een lang proces zijn, zeker als dwanggedachten je leven al langere tijd beheersen. Het zal tijd kosten om het patroon te doorbreken zodat je leert om de dwangmatige gedachten uit te schakelen of deze voor zover mogelijk te negeren.

Neem contact met mij op
Bel mij of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag